Sou Fujimoto Architects'den

Gökyüzüne Asılı Kule

Sou Fujimoto Architects, gelecekte Shenzhen kentinin ikonlarından biri olması beklenen New City Center Landmark projesi için davet edildiği tasarım yarışmasında, gözlem kulesi tasarımıyla ödüle değer bulundu.  

Sou Fujimoto Architects, gelecekte Shenzhen kentinin ikonlarından biri olması beklenen New City Center Landmark projesi için davet edildiği tasarım yarışmasında, gözlem kulesi tasarımıyla ödüle değer bulundu.  

 

Qianhaiwan bölgesindeki körfez için tasarlanan 268 m yüksekliğindeki kule, gözlem platformundan deniz yüzeyine alçaldıkça giderek kaybolan 99 adet sütundan oluşuyor. Aynı anda hem tek bir kule hem de kuleler topluluğu olarak algılanan yapı, çeşitlilik çağında toplumların geleceğini sembolize ediyor.

 

Son zamanlarda büyük kentsel ve mimari gelişmelerin yaşandığı Qianhaiwan bölgesinde, bir çekim merkezi yaratacak kule tasarlamak üzere davetli mimarların katıldığı bir yarışma düzenlenmişti. Jüri üyelerinin birincilik ödülü vermeme kararı aldığı yarışmada Sou Fujimoto Architects'in ikonik projesi ikincilik ödülünün sahibi oldu.

 

Tasarım konseptlerini "21. yüzyılda yeni bir 'kule' ne anlama geliyor? Eyfel örneğinde olduğu gibi, bir kule kuşaklar boyu ilgi çekmeye nasıl devam edebilir? " gibi sorular etrafında kurgulayan Sou Fujimoto, bölgenin mevcut kentsel dokusunu da göz önünde bulundurarak bir adalar grubu; gelecekteki bir gökyüzü şehri için tasarlanmış, hatta havada asılı bir çeşmeye benzeyen pandantif bir strüktür öneriyor.

 

Restoranı ve kafesiyle üç boyutlu bir sergi alanı işlevi de üstlenen gözlem platformunun olduğu kuleler topluluğunda, pandantif sütunlar ana kuleyle sınırlı noktada temas ediyor ve bu da yapının havada yüzüyormuş gibi görünmesini sağlıyor. Çelik, karbon fiber, halat ve beton ile inşa edilmesi öngörülen kulede çekirdek alanın dengesi, gergi kabloları ile çevresel olarak yerleştirilmiş çelik kafes sistemi ile sağlanıyor.

 

Japon mimarlık firması Sou Fujimoto Architects son olarak Donghua Chen Studio ile birlikte Futian Bölgesi'nin kalbinde yer alması planlanan Shenzhen Reform & Openin-up Exhibition Hall adlı bir sergi kompleksi üzerinde çalışıyor. Projede şehrin özellikleri göz önünde bulundurularak beyaz renkte perfore cephelerle sarılmış bahçe esinli bir yapıda, yenilikçi uluslararası işletmelerin bir araya geldiği yeni nesil bir girişimcilik merkezi olarak kurgulanmış.

Qianhai_New_City_Center_Landmark_(c)SFA_C02-Sunrise
Qianhai_New_City_Center_Landmark_(c)SFA_C04

Restoranı ve kafesiyle üç boyutlu bir sergi alanı işlevi de üstlenen gözlem platformunun olduğu kuleler topluluğunda, pandantif sütunlar ana kuleyle sınırlı noktada temas ediyor ve bu da yapının havada yüzüyormuş gibi görünmesini sağlıyor. 

Qianhai_New_City_Center_Landmark_(c)SFA_C06-day

Yorum Yaz

{{user.tamisim}} {{user.tamisim}}