Sekkei Tasarımı Olimpiyat Köyü
Tokyo kökenli mimarlık stüdyosu Nikken Sekkei Tokyo 2020 Olimpiyat Oyunları için tasarlanan Olimpiyat Köyü'nde 40.000 parça Japon kerestesiyle inşa edilen bir bina tasarladı.
Olimpiyat Köyü içerisinde sporcuların, görevli ve misafirlerin merkezi buluşma yeri olarak hizmet veren geçici yapının içerisinde kafe, banka, sağlık alanları, dinlenme salonları, kuaför salonları, perakende alanları ve medya merkezi yer alıyor. 5.300 metrekareyi kapsayan yapı, Tokyo'nun Harumi sahil bölgesinde, olimpiyat köyünün doğu tarafında yer alıyor.
Bu yapıyı oluşturmak için Japonya'daki yerel yönetimlerden "ödünç alınan" 40.000 adet , sürdürülebilir kaynaklardan üretilmiş selvi, sedir ve karaçam kerestesi kullanılmış. Olimpiyat organizatörlerinin oyunda sürdürülebilir girişimleri teşvik etme planının bir parçası olarak binada kullanılan her bir ahşap parçası, ödünç alındığı yerin adını ayrıntılı olarak gösteren damgalarla işaretlenmiş. Ödünç alınan kereste, olimpiyatlar bittikten sonra sökülerek yerel yönetimlerin kamu tesislerinde veya benzer yapılarda "olimpiyat mirası" olarak kullanılacak.
Olimpiyatların basın bülteninde "Bina genelinde farklı bölgelerden ahşabın kullanılması çeşitlilik ve uyumu ifade edecek" sözleriyle açıklanan bu çözüm, Japon kerestesinin oyunlarda sembolik olarak da var olmasını sağlarken, olimpiyat organizasyonunu çevresel etkileri azaltma ve sürdürülebilirlik hedefine de ulaştırıyor. Geleneksel Japon mimarisinden ve detay çözümlerinden ilham alan Nikken Sekkei tek katlı yapıda, bağışlanan kerestelerin yatayda katmanlar halinde istiflendiği; kafes sistemli tavanın yine kerestelerle desteklendiği taşıyıcı bir strüktür tasarlamış.
Nikken Sekkei daha önce Japon kereste şirketi Sumitomo Forestry iş birliğiyle Tokyo'da dünyanın en yüksek ahşap binasını gerçekleştirdi. Mimarlık stüdyosu ayrıca, oyunlar için özel olarak inşa edilmiş birkaç mekandan biri olan Ariake Jimnastik Merkezi'ni de tasarladı. Olimpiyatları "sürdürülebilir" yapan diğer çözümler arasında sporcuların yatakhanesinde kullanılan dönüştürülebilir oluklu mukavvadan yapılmış yatak karyolaları, plastik atıklarla yapılmış podyumlar ve geri dönüştürülmüş akıllı telefonlardan yapılan madalyalar da var.
DİĞER YAZILAR
Yorum Yaz