Görünmez Ev

House Be(Hide)

Taylandlı Touch Architect mimarlık stüdyosunun tasarladığı House (Be)hide, Bangkok'un kuzey doğusunda, Nawathani Köyü'nde asırlık ağaçların olduğu bir alanda konumlanıyor. Odak noktası ağaçları korumak olan projede, binanın formu da ağaçların konumuna göre tasarlanmış ve farklı fonksiyonlar içerecek biçimde donatılmış.

Arazide bulunan ağaçlar ve binanın formu arasında karşılıklı bir ilişki var. Duvarın önünde duran iki büyük ağaç arasındaki sekiz metrelik boşluk evin sol tarafında yer alan araba girişini de belirlerken, sağ tarafta başka bir ağaç kümesi sokak ve ev arasında bir ön bahçe görevini üstlenmiş. Ayrıca arazinin ortasında duran ve yaşlı ağaçların en büyüğü olan Malabar ağacı, içeride özel dinlenme alanının merkezinde yer alıyor.

Üç çocuklu bir aileye göre tasarlanan bu evde ikinci kat dört yatak odasına ayrılırken, oturma, yemek ve mutfak birinci katta kurgulanmış ve tüm aile için ortak bir oyun odasının da eklendiği tüm bu mekanlar evin önünde yükselen duvarın arkasına gizlenmiş.

Ana girişte, evin hiçbir iç mekanı görülemiyor ancak insanları siyah bir duvarın arkasındaki ağaçlara bakmaya davet ediyor. Bu, parlak siyah yüzeyler üzerinde yeşil olduğunda ve ağaçların yansıma olarak ikiye katlanmasıyla daha dikkat çekici bir görünüme kavuşuyor. Buna karşılık, bu duvarın arkasında, dış bahçeye, özellikle Malabar Ağacına en yakın olan yükseltilmiş bir ortak oyun odasına kolayca dokunabilecek çok sayıda cam pencere de düşünülmüş. Büyük bir ahşap teras, tüm odaları birbirine bağlayan ortak alan görevi görüyor. Ebeveyn yatak odasının cam çatısı, iç mekanın mevcut Malabar Ağacı ile bağlantı kurmasını da sağlıyor.

Behide_img-3
Behide_img-6
Behide_img-10
Behide_img-17
Behide_img-25

Yorum Yaz

{{user.tamisim}} {{user.tamisim}}