Raw Architecture'dan Jakarta'da

Bambudan Ekolojik Yapı

Endonezyalı mimarlık stüdyosu RAW Architecture, yerel malzemeleri ve bambu yapı tekniği gibi geleneksel inşaat tekniklerini kullanarak Jakarta'da, çok amaçlı Guha yapı kompleksinin bir uzantısı olan yeni stüdyoyu tamamladı.

Taman Villa Meruya'da konumlanan The Guild olarak bilinen mevcut bina, Raw Architecture'un kurucusu Realrich Sjarief'in ailesiyle birlikte yaşadığı evi, eşine ait diş kliniğini ve yerel topluluklara destek veren bir Omah Kütüphanesi'ni kapsıyor. RAW Architecture'ın bambu yapı tekniği gibi yerel inşaat yöntemlerinin kullanımını öne çıkaran bu tasarımı, sürdürülebilirlik odaklı ekonomik, sosyal ve çevresel konularını da gündeme getiriyor. Ekonomi perspektifinden bakıldığında mimarların yerel zanaatkarlarla birlikte çalıştığı yerel imalat endüstrisinin potansiyeline atıfta bulunan; mimari, yerel zanaatkarlar ve imalat endüstrisi arasında oluşacak sosyal ekosisteme vurgu yapan Raw Architecture mimarları, yerel malzemeleri kullanarak inşaat faaliyetlerinden kaynaklanan karbon ayak izini ve çevresel etkiyi en aza indirmeyi de başarmışlar.

Binanın hem yeni hem de eski bölümlerinin mimarisinde, güneşe doğrudan maruz kalan alanların aşırı ısınmasını önlemek için kuzey ve güney cephe açılıp batı cephesi kapatılarak tropik esintilerin içeride doğal havalandırma yapması sağlanmış. Mekan kurgusuyla Endonezya'nın tropikal iklimine uyumlanan binanın beton cephelerindeki açıklıklar, gün ışığının girmesine izin verecek biçimde özenle konumlandırılırken yapının batı cephesi gölge sağlayan örtücü bitkilerle kaplanmış. Peyzaj tasarımında ise konforlu bir mikro iklim oluşturacak ağaçlara ve suya yer verilmiş.

RAW Architecture'ın stüdyosu, mevcut binanın doğu tarafına bitişik, zemin seviyesinin altında iki katı olan üç katlı yapıda yer alıyor. Guha Bambu adı verilen yeni yapı, çelik kirişlerle inşa edilmiş bir çatıyı ve katları destekleyen bambudan bir strüktüre sahip. Bambu yapı güneş ışığına ve yağmura karşı direncini arttırmak için boyanmış. Kavisli formlar mimarın Bali'de çocukken karşılaştığı geleneksel Barong maskelerinin tasarımından ilham alıyor.

Guha'nın inşaatında deneysel zanaat teknikleriyle çelik, ahşap, cam, metal, bamboo, alçı taşı, plastik, taş ve beton gibi dokuz ayrı yapı malzemesi ustaca bir araya getirilmiş. Gelecekte farklı senaryo ve programlara uyarlanabilmesi açısında esnek bir mekan düzenine sahip.

Kimi mekanlarda Tumpang Sari diye bilinen ve baca benzeri bir hacmin tepesine yakın açıklıklardan yığın etkisi yaratarak sıcak havayı dışarı yönlendiren geleneksel bir Cava yapım yöntemi kullanılmış. Bir bambu ormanını çağrıştıran iç mekanlarında bambu strüktür olduğu gibi görülebiliyor.

Yeni Proje - 2021-10-04T104011.905
Yeni Proje (27)

Yorum Yaz

{{user.tamisim}} {{user.tamisim}}