The Conran Shop
Tasarımcı Keiji Ashizawa, Japonya ve Asya'dan gelen ürünlerin yoğunlukta olduğu The Conran Shop Daikanyama'nın iç mekanlarını tasarladı. Yeni mağaza Tokyo şehir merkezine yakın sakin bir bölgede, Pritzker Ödüllü mimar Fumihiko Maki imzalı, 1967 ile 1992 yılları arasında inşa edilmiş modernist bir kompleks olan Hillside Terrace'ta yer alıyor.
The Conran Shop
Ashizawa, The Conran Shop'un iç mekanlarını tasarlarken iki katlı binanın mevcut mimarisini göz önünde bulundurmuş. Mevcut mekanın kendi başına büyük bir potansiyele sahip olmasından dolayı, işin zaten orada olanı yükseltmek amacıyla yapılması gerektiğinin bilincinde olan mimar, "tanınmış bir mimari yapının içinde yer almasına rağmen değiştirebileceği unsurlar olduğunu" düşünmüş.
Cam bir bölmeyi sağlam bir duvara dönüştürmek de bu yapısal değişikliklerden biri olmuş.
Mağaza mekanın tüm katmanlardan görülmesini sağlayan cam duvarlar, mimari konseptin bir parçası olarak yaygın bir biçimde kullanılmış. Mağazayı inşa ederken, mekanın dinginliğini ve sokakla ilişkisini de göz önünde bulundurarak, cam duvarın bir bölümünü sağlam duvar haline getirmekte bir sakınca olmayacağına karar veren Ashizawa, 200 metrekarelik mağazayı çevredeki huzurlu doğaya saygı duruşunda bulunan herhangi bir ev gibi görüneceği biçimde tasarlamış.
Üç anahtar kelime: "Sade, basit ve kullanışlı"
Tokyo'daki sakin mahallelerden biri olan Daikanyama'da insanların kendilerini rahat hissedebilecekleri ve şehrin heyecanından uzak hissedebilecekleri bir mağaza tasarlamayı hedefleyen mimar, insanların uzun süre kalabilecekleri ve mekanı hissedebilecekleri bir alan yaratmak istemiş. İç mekanın tasarımı The Conran Shop'un benimsediği üç anahtar kelime olan "sade, basit ve kullanışlı" kavramlarına dayanıyor. Mağazanın ürün seçiminde Japon ve Asya tasarımlarına ağırlık verilmiş. Markanın kurucusu Terence Conran'ın dünyayı dolaşarak her yerde kendi başına ürün bulup satın alma ilkesi bu mağaza için de geçerli. Japonya'daki Conran ekibi tarafından seçilen nesnelerin birçoğunda zanaatkarlık duygusu baskın.
Japon zanaatına özgü detaylar
Zanaatkarlığı yücelten nesnelerin yan yana sergileneceği bir durum hayal ederek mekanı oluşturan mimar, nesnelerin detaylarını da iç mekan tasarımına yansıtmış. Örneğin beton, çelik, ahşap, alçı, Japon taşı ve kağıdı gibi Japonya'da yaygın olan malzemeler kullanmış.
Japon tarzı bir oda yaratmada önemli bir unsur olan Shoji perdeler, bu modern mekana hem işlevsel hem de estetik katkılarda bulunmuş. Stüdyo ayrıca mekana "yumuşak ve çağdaş bir his" vermek için duvar kağıdı olarak gri tonda boyanan Japon kağıdını kullanmış.
Doğal Renklere Saygı
Yapı, zemin katta bitişik bir avluya bağlanan büyük bir atriyuma sahip. Mobilya, ev ve giyim eşyalarının bulunduğu zemin katta, siyah kağıt kordonlardan yapılmış tırabzanı olan merdivenle erişilen bir asma kata da bulunuyor. Doğal ışıkla dolu zemin katta, ihtişam ve sakinlik hissi veren renkler kullanılırken, bodrum katta mahremiyet hissini uyandıran tonlar hakim. Malzemelerin doğal renklerine mümkün olduğunca saygı gösterilirken, galeride sergilenen objelerle uyum da göz önünde bulundurulmuş.
Bunlar da ilginizi çekebilir:
DİĞER YAZILAR
Yorum Yaz